SAR的含義

今天閱報,某專欄透露了SAR的含義,饒有深意,姑抄錄如下,以饗諸公。

——

聽講任總裁某次上京演講,有周小川在,周先生講先,講完就走,留番人民銀行行長辦公室主任在場,已算畀面。賓架C話:「人民銀行一位老友記與我吃晚飯,飲完一支『瑪高』之後對我講出真心話,SAR(特別行政區)之S究竟真正意思係乜嘢呢?佢話S就即是small,叫我嗒真啲S o既含義,唔好上到京師見官,冇大冇細!」唉,正是不到北京不知官小,回歸十一年之後,在京官眼中,一個小小行政區,盡在掌握之中,佢哋眼角越嚟越高,香港人只係識講英文 o既話,上到去冇人睬你。

廣告

發表留言

Filed under Current Affairs 月旦集

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s